Klantenservice
0
Sluiten
ArmbandjesDirect.nl - Vrijdag 14 Oktober 2016

Nikkelallergie

Om te beginnen willen wij jullie op de hoogte stellen van het feit dat Armbandjesdirect alle armbandjes controleerd op de aanwezigheid van nikkel. Wij controleren onze leveranciers op het naleven van de nieuwe regelgeving.

Met veel sieraden zoals oorbellen en armbandjes komt het voor dat mensen een allergische reactie krijgen op nikkel wat in deze producten verwerkt kan zijn. Veel mensen die last hebben van deze contactallergie kunnen ook een reactie krijgen op voedingsmiddelen waar van nature nikkel in zit. Doormiddel van een nikkelbeperkt dieet zouden de reacties op voedsel vermindert kunnen worden.
Onder andere vanwege het hoge aantal mensen met een contactallergie is het bij wet per 1 januari 2015 verboden in Nederland om producten die direct in contact komen met de huid te verkopen wanneer deze nikkel bevatten. Voorbeelden van dit soort producten zijn oorbellen, horloges, armbandjes, kettingen, enkelbandjes enzovoorts.
Er kan therapie gevolgd worden om de reacties op nikkel te verminderen of volledig te doen wegnemen, het laatste komt minder vaak voor. Als desbetreffende therapie onvoldoende werkt kan je veel baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet. Een diëtist zal dan een dieet opstellen wat voor jou het beste werkt en gedurende tijd zal dit op basis van de bevindingen worden aangepast.
Nikkel is een metaal dat voorkomt in veel gebruiksvoorwerpen van roestvrijstaal maar ook ritssluitingen, gespen, munten en aanstekers zijn bekende voorbeelden waarin nikkel verwerkt zit.

 

Allergietest

Nikkel allergie kan getest worden door middel van bijvoorbeeld een huidtest. Hierbij wordt er in de meeste gevallen een soort pleister op je geplakt waarop nikkel is gedaan. Vaak moet dit twee tot drie dagen blijven zitten. Wanneer de huid onder de pleister een allergische reactie geeft ven je allergisch. De allergie reactie kan bijvoorbeeld een bult zijn maar ook een rode eczeemvlek. Wanneer je een allergietest voor nikkel laat doen wordt er meestal ook getest op chroom en cobalt. Dit zijn beide metalen waarmee nikkel is verontreinigd.
 

Nikkelbeperkt dieet voor nikkelallergie

Niet veel mensen die daadwerkelijk een nikkelallergie hebben moeten ook daadwerkelijk de voeding aanpassen. Toch zie je dat wanneer er allergische reacties op treden dit voornamelijk eczeem betreft wat veel op de handen voorkomt. Wanneer er wel met een nikkelbeperkt dieet wordt gestart zie je dat de klachten bij deze mensen verminderen en er goed wordt gereageerd op het dieet. Een nikkelvrij dieet bestaat niet maar het is dan wel belangrijk om voeding met zo min mogelijk nikkel te eten.
Omdat in de meeste voedingsmiddelen van nature maar kleine hoeveelheden nikkel zit moet er echt naar een nikkelbeperking gekeken worden. Een diëtist kan hierbij helpen door een dieet op te stellen waarbij de hoeveelheid nikkel in de voeding zo laag mogelijk is.
Het is zeker aan te raden om dit behulp van een diëtist te doen om te voorkomen dat je een te kort aan belangrijke voedingsmiddelen krijgt. Wanneer het vermijden van huidcontact met nikkel niet voldoende resultaat biedt is de diëtist de volgende stap om te ondernemen.
Om het huidcontact te vermijden is het belangrijk om goed op te letten met het dragen van bijvoorbeeld een armbandje. Vanaf 1 januari 2015 moeten de winkels die producten verkopen die huidcontact maken zich houden aan de aangepaste wet en regelgeving. Wanneer je voor deze datum armbandjes hebt gekocht heb je kans dat hier nog nikkel in verwerkt is. De meeste webshops en groothandels verkopen al een langere tijd nikkelvrije producten zoals armbandjes en oorbellen vanwege de redelijke groep klanten die allergisch hiervoor zijn.


 

Oorzaak van nikkelallergie

De oorzaken van het ontstaan van nikkelallergie is voornamelijk het in contact komen met nikkel. Dit kan komen door producten als ritsen, gespen, winkelkarretjes of het dragen van een armbandje. Een nikkelallergie is lastiger dan je denkt. Je moet ook denken aan roestvrij stalen pannen, deurknoppen, sleutels, aanstekers enzovoorts. Circa tien procent van de vrouwen heeft een nikkelallergie ten opzichte van 1% mannen die hier last van heeft.
 

Nieuws, trends, aanbiedingen en meer!

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »