Klantenservice
0
Sluiten
ArmbandjesDirect.nl - Maandag 12 April 2021

De geschiedenis van de armband

Armbanden zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Mensen dragen ze uit puur decoratieve doeleinden, maar ze kunnen ook een speciaal doel hebben. Bijvoorbeeld om de herinnering aan een overledene op te dragen. Er zijn natuurlijk ook speciale armbandjes voor bijvoorbeeld vriendschappen. De oorsprong van de armband gaat zelfs terug naar de tijd van de Grieken en Romeinen. In die tijd waren voornamelijk zilveren en metalen armbanden erg populair. De bandjes werden versierd met steen en glas.

 

Armbandjes in de achtiende en negentiende eeuw

Ook in de 18e eeuw bleef de armband behoorlijk aan populariteit winnen. In de loop der tijd wisselden makers van de armbandjes wel van materiaal. Zo werden de zilveren en metalen armbanden steeds vaker vervangen voor goud. Een eeuw later, in de 18e eeuw, begonnen steeds meer makers met het vervaardigen van armbandjes uit goud, met versieringen van koraal. Niet alleen het materiaal veranderde, ook de vorm bracht een grote verandering door. Het werd steeds normaler een grotere armband te dragen. Eind 18e eeuw was opvallen met armbanden de trend. Men droeg niet alleen grotere armbanden, maar ook meteen meerdere.

 

De armband in twintigste eeuw  

Aan het begin van de 20e eeuw gingen vrouwen zich gewaagder kleden. Vrouwen droegen steeds vaker jurken zonder mouwen. Het is geen wonder dat in die tijd vooral armbanden die op de bovenarm bleven zitten erg populair werden. Bovendien veranderde men ook weer van materiaal. Waar een eeuw eerder het koraal nog erg in was, werd deze een eeuw later vervangen met duurdere diamanten en edelstenen.

De techniek stond niet stil. Daardoor kwamen er steeds weer nieuwe technieken om armbanden te maken. Armbanden kunnen en konden op verschillende manieren gefabriceerd worden. Op die manier was er voor ieder wat wils. Voordat de industrie de armbandjes overnam, was het dragen van armbanden alleen voorbehouden voor de elite. Tegenwoordig draagt vrijwel iedereen een armbandje. Of dat nou in de vorm van decoratie is, of functioneel: bijvoorbeeld de armband van een horloge.

 

De armband tegenwoordig  

Tegenwoordig is men afgestapt van het idee dat armbanden en sieraden aan een bepaalde stijl moeten voldoen. Vrouwen zijn steeds geëmancipeerder. Dat is ook terug te zien in de keuze voor armbanden. Tegenwoordig kiezen ze accessoires waar ze zich goed bij voelen. De vorm en grootte van de armband is tegenwoordig helemaal afgestemd op de persoonlijkheid van de persoon die het armbandje draagt.

Vragen of suggesties? We staan u graag persoonlijk te woord. Neem gerust contact op.

Nieuws, trends, aanbiedingen en meer!

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »